
Vechii Socoteni, stăpâneau toată moșia Căprenilor, de o parte și alta a Amaradiei, până la pârâul Plopu
O altă comunitate de la poalele Dealului Artanului, a fost mahalaua Golumbeni-Plopu, formată pe malul opus al confluenței Amaradiei cu pârâului Plopu.
Din acel loc care s-a ridicat Ștefan Golumbeanu, fost al doilea și al treilea logofăt, care a înălțat acolo o biserică din zid, târnosită,, la leat 1798 iulie 15", cu hramurile,,Sf.Nicolae" și,,Sf. Voievozi". Preotul istoric Dumitru Bălașa a scris că a fost ridicată în locul alteia mai vechi.
Acolo a fost înmormântat și ctitorul, în 1825, iar peste mormânt fiul său a așezat o frumoasă piatră în formă de sarcofag. În secolul al XIX- lea, după aducerea caselor la linie, satul s-a mutat pe dreapta Amaradiei.
Dintr-o plângere adresată conducătorilor treburilor bisericești după 1860 aflăm că majoritatea oamenilor se mutaseră pe linia actualului sat Pegeni, lăcașul de cult de peste Amaradia rămăsese izolat, iar podul din lemne, rupt de viiturile râului.
Același autor a consemnat că lângă vatra satului actual sătenii ridicaseră înainte de anul 1785, august 22, o biserică din lemne, refăcută în 1853, iar o inspecție din 1887 a constatat că era neterminată.
În 1898 au demolat ctitoria lui Ștefan Golumbeanu până la temelie și au construit, în mijlocul noului sat biserica actuală, din zid, terminată înainte de 30 noiembrie 1895, când a fost sfințită, folosind și materiale de cea veche de lemne.
18-LITUA-studii-si-cercetari-2016-XVIII_371.pdf
Valea Artanului
Matcă originară a unor sate de pe văile Amaradiei și Amărăzuiei
Emanuela Sarcină
Program de citire a textului în limba română, folosind inteligența artificială a vocii electronice sintetizată.
La apus de matca Artanului, la poalele dealului se află un reper important al acestui bazin hidrografic, cunoscut de locuitorii satelor din împrejurimi.
Acolo apare la suprafață un izvor de coastă, unde de mai multe veacuri a fost amenajată arhicunoscuta ,,Fântână rece”, evocată în cântece și balade din folclorul satelor de pe valea Amaradiei.