Curtea de Apel București constată că pârâtul a avut calitate de colaborator al Securității.
Așa cum rezultă din cuprinsul Notei de Constatare nr. D1/1/1163/13.06.2016, precum și din înscrisurile atașate acțiunii, domnul Ionescu Ion a fost recrutat în calitate de gazdă a casei de întâlniri, sub numele conspirativ,,TEIUL", în scopul „realizării unei legături conspirative cu rețeaua informativă pe linie de securitate din comuna Căpreni, cât și pentru crearea unor posibilități optime de instruire, educare și dirijare a acesteia".
A semnat angajament la data de 15.06.1985.
Farmacistul Ionescu Ion informator la Securitatea comunistă
Ionescu Ion a înlesnit culegerea de informații de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziția Securității a unui spațiu pe care îl deținea în comuna Căpreni, județul Gorj.
Pârâtul a avut prin urmare calitatea de colaborator al Securității în sensul dispozițiilor art. 2 lit. b) teza finală din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, în conformitate cu care „,Colaborator al Securității este și persoana care a înlesnit culegerea de informații de la alte persoane, prin punerea voluntară la dispoziția Securității a locuinței sau a altui spațiu pe care îl deținea, precum și cei care, având calitatea de rezidenți ai Securității, coordonau activitatea informatorilor;".
Dispozițiile legale menționate mai sus reglementează ipoteza punerii la dispoziția Securității a unui spațiu fără a mai fi necesară îndeplinirea altor condiții pentru reținerea calității de colaborator al Securității, neprezentând relevanță modalitatea în care persoana deține acest spațiu, cu sau fără titlu valabil.
În sensul legii, pentru reținerea calității de colaborator al Securității era necesar ca înlesnirea activității de culegere de informații de la rețeaua de informatorii să se facă prin punerea la dispoziția securității a locuinței sau a altui spațiu deținut, și punerea la dispoziție să se facă în mod voluntar.
În persoana pârâtului sunt pe deplin îndeplinite aceste condiții, probele administrate în cauză demonstrând punerea în mod voit, la dispoziție Securității, a unui spațiu în perioada de referință.
Pentru a ajunge la această concluzie instanța are în vedere înscrisurile depuse de reclamant la dosar, respectiv rapoarte şi note de analiză din care rezultă modalitatea concretă de colaborare, iar dintre aceste înscrisuri în primul rând angajamentul olograf dat de pârât în data de 15.08.1985, conform căruia acesta a fost de acord să pună la dispoziție organelor de securitate o cameră (din imobilul situat în comuna Căpreni, județul Gorj, în care își desfășura activitatea profesională de asistent de farmacie și diriginte de farmacie) pentru rezolvarea unor probleme de serviciu.
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul acestei instanțe la data de sub nr. 8871/2/2016, reclamantul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Ionescu Ion, să se aprecieze asupra calității acestuia de colaborator al Securității.
În motivare, reclamantul a arătat că pârâtul ocupă funcția de membru al Consiliului local Căpreni, județul Gorj, astfel încât, în conformitate cu prevederile art. 3 lit. g) coroborat cu art. 5 alin. 1 teza II din OUG nr. 24/2008, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a verificat din oficiu, sub aspectul constatării calității de lucrător al Securității sau de colaborator al acestuia.
Așa cum rezultă din cuprinsul Notei de Constatare nr. DI/1/1163/13.06.2016, precum și din înscrisurile atașate acțiunii, domnul Ionescu Ion a fost recrutat
în calitate de gazdă a casei de întâlniri, sub numele conspirativ,,TEIUL", în scopul „,realizării unei legături conspirative cu rețeaua informativă pe linie de securitate din comuna Căpreni, cât și pentru crearea unor posibilități optime de instruire, educare și dirijare a acesteia". A semnat angajament la data de 15.06.1985.
Documentul poate fi consultat atât în varianta PDF preluat de pe site-ul
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității
Securitatea a fost creată de SMERȘ, o divizie a NKVD, având ca misiune înlocuirea serviciilor secrete din țările ocupate de URSS cu structuri de tip sovietic.
Scopul organizației numită "Securitatea" era poliția politică, represiunea, prigonirea, reprimarea.